Un vis la cheie în Oituz

Familia Osoloș din comuna Oituz este o familie nevoiașă formată din cei doi părinți și 7 copii, o familie care, de mai multe generații, trăiește în spirala sărăciei, a supraviețuirii de pe o zi pe alta. Nu discutăm și nu judecăm cauzele și factorii care au dus la această stare de fapt. Am preluat realitatea exact așa cum era. De-a lungul timpului, familia a fost ajutată de către voluntarii Kolping din Oituz  care au întreprins diferite acțiuni în acest sens: pachete de Crăciun, rechizite școlare, haine pentru copii etc. Din 2016, o parte dintre copii frecventează programul Centrului Educațional Kolping din localitate, unde beneficiază de hrană, igienizare, ajutor la teme, fiind incluși în acțiunile centrului nostru.

Condițiile  de trai de acasă erau precare –  o singură cameră de 9 m² ce trebuia folosită pentru cameră de zi, bucătărie, dormit, spălat și lipsa curentului electric din cauza facturillor neplătite. Era nevoie de o cameră de zi, o mansardă cu spații amenajate unde să doarmă copiii și o baie pentru igienizare, iar vechea cameră să rămână spațiu pentru bucătărie – o mare provocare ce implica un exercițiu de solidaritate pe măsură. Mai multe persoane și firme din localitate au dorit să contribuie cu materiale necesare pentru realizarea acestui vis.

Lucrările s-au desfășurat în perioada aprilie – septembrie 2019. Încă de la început, un sprijin deosebit l-am primit din partea dlui Boacă Sorin din Oituz care, împreună cu tatăl său, au construit clădirea de la temelie până la acoperiș. Dl Fichioș Laurențiu ne-a oferit țigla pentru acoperiș, firma PMV, dl Marius Sterpu, lemnul pentru acoperiș și o parte din materialele de construcție, dl Fonoca Vasile, materialul lemnos pentru scara interioară, Primăria Oituz, ușa și ferestrele, dl Iacob Suciu ne-a oferit toată gresia necesară. Au mai fost și alte persoane care ne-au ajutat sub diferite forme: dna Corina Chirlui din Onești, dna Mariana Constăndoiu și dl Lucian Ghitiu din Oituz.

Împreună cu dl Adrian Baroti din Oituz am reușit să instalăm și un panou fotovoltaic pentru energie electrică, astfel încât temele copiilor să fie făcute la lumina unui bec și nu a unei lumânări.

Însă pentru finalizarea lucrării mai era nevoie și de materiale pentru instalațiile sanitare și plata manoperelor.

Doamna Rosemarie Koch din Germania, o prietenă a Centrului Educațional Kolping din Oituz, într-o vizită făcută anul trecut la familia Osoloș, a decis să se implice și ea, donând bani pentru manoperă și cumpărarea materialelor necesare.

O altă persoană importantă pentru noi, care a ajutat de fiecare dată inițiativele sociale ale Centrului Kolping și care a dorit să sprijine și acest proiect, este domnul Ionuț Vernica din Onești. Astfel, împreună am reușit să cumpărăm o sobă, boilerul și toată dotarea din baie, chiar și un transport cu lemne pentru iarnă. Lucrările au fost supravegheate cu pricepere și pasiune de către dl Valentin Iojă, din partea Centrului Kolping.

În ziua de 1 octombrie, împreună cu părintele paroh romano-catolic, Bernardin Farțade, am sfințit noua casă și am mulțumit printr-o rugăciune comună pentru toți binefăcătorii acestei cauze.

Dumnezeu să binecuvânteze  familia Osoloș și pe toți cei care au ajutat la realizarea acestui vis la cheie!

Corneliu Bulai