Oituz: Asociaţia Kolping Moldova – 25 de ani pe drumul responsabilizării laicilor

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la Oituz, a avut loc adunarea generală a asociaţiei Kolping Moldova şi aniversarea celor 25 de ani în Dieceza de Iaşi. Evenimentele au fost legate într-o frumoasă simbolistică cu ziua de 27 octombrie când am cinstit beatificarea celui care a pus bazele implicării şi asocierii laicilor, fericitul Adolph Kolping, beatificat de papa Ioan Paul al II-lea în ziua de 27 octombrie 1991.

Întâlnirea de la Oituz a fost importantă pentru asociaţia noastră diecezană, deoarece am sărbătorit cei 25 de ani parcurşi împreună, 25 de ani în care fiecare, în mod voluntar, a reuşit să dea valoare propriei persoane şi celorlalţi prin disponibilitate şi implicare. Un moment emoţionant a fost când părintele Ştefan Ciubotaru a propus şi condus un moment de rugăciune pentru părintele Alfred Weiss (1937-2017), cel care a pus piatra de temelie şi a ajutat la construirea asociaţiei regionale.

Fiecare asociaţie locală a prezentat activităţile desfăşurate în acest an, moment care a reprezentat o oportunitate de a împărtăşi experienţe şi de a genera idei pentru acţiunile viitoare. În cadrul acestei adunări s-au făcut alegerile pentru conducerea asociaţiei care a primit un mandate pentru următorii patru ani, ajungându-se la următoarea componenţă: praeses – pr. Ştefan Ciubotaru (FK Bîrlad), preşedinte – Monica Benedic (FK Ploscuţeni), vicepreşedinte – Monica Fichioş (FK Oituz), lider pentru tineret – Cristina Nicu (FK Ploscuţeni).

Sărbătoarea a continuat cu sfânta Liturghie aniversară la care a fost prezent Preasfinţitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, căruia îi mulţumim pentru sprijin şi pentru cuvintele încurajatoare, de asemenea, părintele Egidiu Condac, reprezentând asociaţia Caritas Iaşi, care a reuşit să conştientizeze în noi importanţa “mandatului” pe care ni l-am asumat alegând drumul început de fericitului Adolph Kolping. Am avut aproape prieteni dragi: redactorii de la Radio Maria, Bacău, reprezentanţi ai Acţiunii Catolice care ne-au încurajat şi au deschis uşa colaborării. O altă prezenţă importantă a fost domnul Marius Gheorghiţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, prieten al asociaţiei din Oituz şi susţinător al acţiunilor desfăşurate la nivel regional. Mulţumim tuturor pentru prietenia dovedită! Suntem recunoscători şi părintelui Bernardin Farţade, paroh în comunitatea din Oituz, care ne este alături în întâlnirile şi acţiunile noastre.

Seara s-a încheiat la Centrul Educaţional Kolping din Oituz unde, împreună, am revăzut momente frumoase din cei 25 de ani de activitate, s-au ţinut discursuri şi s-au primit cadouri care vor păstra viu în sufletele noastre scopul asociaţiei şi rolul nostru în Biserică şi în societate.

Mult succes tuturor! Domnul să ne lumineze inimile şi să aşeze în noi drumul pe care îl avem de parcurs împreună! La mulţi ani, Kolping Moldova!

Monica Benedic