Acțiunea caritabilă „România pentru Republica Moldova”

Cel mai înălțător lucru care poate fi făcut în perioada Crăciunului este să fii solidar și să le oferi un motiv de bucurie celor care suferă de neajunsuri materiale. Acest exercițiu uman și creștinesc i-a motivat pe membrii Asociației Kolping România să organizeze, pentru al doilea an consecutiv, o acțiune caritabilă de ajutorare a familiilor nevoiașe din Republica Moldova.

Timișoara Millennium, Cenad, Otelec, Liebling, Chișineu Criș, Sfânta Maria Timișoara, Dumbrăvița, Sânandrei, Uivar și Pecica sunt asociațiile din Banat care s-au implicat în strângerea de pachete. De asemenea, Kolping Banat a pus la dispoziție suma de 3000 lei pentru transportul pachetelor în Republica Moldova. Din regiunea Moldova au participat FK Bacău, Bârlad, Ploscuțeni și Oituz. Dorim să le mulțumim persoanelor din Valea Mare, Satu Nou (județul Bacău) și Ferăstrău care au răspuns cu bucurie invitației de a se alătura acestei acțiuni.

De la bun început voluntarii i-au încurajat pe cei din localitățile unde există Familii Kolping să se implice și să ia câte o cutie pe care să o umple cu alimente neperisabile și cadouri de Crăciun. Dacă la prima ediție s-au strâns 300 de cutii, anul acesta numărul lor a ajuns la 782. A fost o adevărată demonstrație de mobilizare și solidaritate. Firma SC. Vrancart SA din Adjud ne-a pus gratuit la dispoziție cutiile; ele au ajuns în regiunile Banat și Moldova iar apoi membrii Kolping au promovat acțiunea și le-au distribuit. Transportul spre Moldova s-a organizat după ce cutiile cu alimente au fost predate. Centralizarea s-a realizat la Bacău, unde s-a făcut pe urmă și vama. În acest timp, partenerii noștri de peste Prut puneau la punct etapele pentru distribuire și listele cu familiile beneficiare.

O delegație din România a însoțit transportul și s-a deplasat în capitala Republicii Moldova în zilele de 13 și 14 decembrie 2016. Acolo au avut loc discuții cu Episcopul Anton Coșa, care le-a mulțumit pentru acest gest caritabil tuturor celor care s-au implicat. Ulterior a avut loc întâlnirea cu echipa Caritas Moldova și conducerea Asociației Kolping din Chișinău.

Perioada Crăciunului este un timp de sărbătoare pentru lumea întreagă, iar noi, membrii Kolping, dorim să arătăm cât de mult prețuim această sărbătoare prin organizarea unor astfel de acțiuni de solidaritate, venite în sprijinul celor care suferă de multe neajunsuri. În definitiv, doar ajutându-i pe cei din jurul nostru putem spune că sărbătorim cu adevărat Crăciunul.

Din delegatia care a insoțit transportul către Chisinău a făcut parte și părintele Ștefan Ciubotaru, paroh în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”. Vă prezentăm o mărturie personală a părintelui ca și participant activ și direct la această acțiune caritabilă:

„Această a doua misiune de întrajutorare la care am participat, pe lângă faptul că a fost o provocare şi mai mare ca partenerii implicaţi să-şi unească forţele şi să pregătească, în cel mai mic detaliu, bunul mers al lucrurilor, a fost şi o ocazie să înţeleg mai bine de ce este necesară o astfel de acţiune şi ce urmăreşte ea de fapt. Am înţeles că acest ajutor este foarte binevenit din punct de vedere material, dar adevăratul său folos şi adevărata sa necesitate am observat-o mai ales din puct de vedere spiritual. Am înţeles că este necesar să ajutăm cu lucruri care să vorbească despre ce este în suflet şi în inimă. Am înţeles că omul aşteaptă, nu atât o motivaţie materială să-şi trăiască credinţa, ci o motivaţie din viaţa spirituală şi din tărâmul celor care nu se văd decât cu inima. Am înţeles că tot binele care este făcut nu este doar o chestiune de cifre, de calcule, de adunări sau scăderi, dar este o mărtuire despre lucrarea tainică a Celui de Nepreţuit. Am înţeles faptul că actul credinţei nu se termină la rostirea lui, ci el este complet doar atunci când devine viaţă. Am înţeles că în lumea de astăzi, mai mult decât a fi necesară transmiterea unor conţinuturi, învăţături sau lecţii, este foarte mare nevoie de împărtăşirea unei stări de spirit, care devine celuloză viscerală şi cerneală sanguină pentru celelalte. Am înţeles să încep (re)evanghelizarea mea şi a altora cu frumuseţea intimităţii cu Dăruitorul Darului Dragostei şi să nu încep cu nimic altceva, pentru că aşa, de fapt, nu aş începe nimic. Mulţumesc Kolping!”

Corneliu Bulai